Psicologia Esportiva

La psicologia de l'esport és una ciència que va sorgir a finals del segle XIX a Amèrica del Nord. Estudia el comportament dels éssers humans en un context esportiu. En una societat cada vegada més centrada en el resultat, el psicòleg és més sol·licitat per ajudar els jugadors en el món de l'esport (atletes, entrenadors, ...). De fet, estan subjectes a una pressió intensa que pot afectar el seu benestar i rendiment.
En concret, el psicòleg que està involucrat en l'esport porta diverses activitats aquí són els més comuns: assessorament (preparació mental, entrenament, assessorament, gestió de carreres), capacitació i entrenament dels administradors esportius (en general l'entrenador), investigació científica, prevenció en l'esport, ...
Preparació mental
La raó més comuna per la qual es sol·licita a un psicòleg és la preparació mental. Això és per ajudar l'atleta a optimitzar les seves habilitats mentals durant els seus competicions: maneig de les seves emocions (i especialment de l'estrès), capacitat de mantenir concentració adequada, desenvolupament de confiança en si mateix i esperit de lluita, gestió motivació
La pregunta de si cal ser un psicòleg en línia entrenat per ser un "entrenador mental" sovint es pregunta entre els practicants. De fet, molts d'aquests practicants de preparació mental no tenen entrenament com psicòlegs. Les seves habilitats relacionades amb l'aspecte psicològic de l'actuació són només d'una formació molt diferent (entrenament en coaching, sofrologia o hipnosi per esmentar només aquestes eines). És cert que el psicòleg online està millor equipat per comprendre el funcionament psicològic de l'esportista. Després, té un entrenament bàsic més complet per identificar i acompanyar els problemes psicològics que poden enfrontar els atletes, problemes que no són poc comuns.
Psicologia clínica de l'esport
Això ens porta a la segona activitat del psicòleg en línia esportiu, és a dir, la psicologia clínica de l'esport. L'esportista, com qualsevol altra persona, pot tenir problemes psicològics. Després, està subjecte a pressions i exigències creixents. Fenòmens com el sobreentrenament, l'esgotament, la depressió i els trastorns alimentaris poden ocórrer. A més, els períodes de lesions solen ser els moments en què poden produir-se problemes psicològics significatius, com la depressió i, amb força freqüència, conductes addictives a les drogues psicotròpiques.
La reconversió de l'atleta
Reentrenar a l'atleta és un altre tema central abordat pel psicòleg línia esportiu. Aquesta reconversió sovint es prepara amb anticipació, per tal d'evitar la pèrdua de la referència social i la identitat. L'objectiu és que l'atleta pugui trobar punts de referència professionals i socials sense la seva condició d'atleta superior.
El psicòleg en línia intervé en altres activitats, com la capacitació d'executius esportius, que estan en contacte permanent amb els atletes. Aquests entrenaments consisteixen en donar eines a persones que treballen amb atletes per interactuar millor amb ells. Aquestes capacitacions també proporcionen eines perquè els participants puguin motivar millor als seus jugadors i per facilitar el desenvolupament adequat de les seves habilitats mentals.

Cargando ...